Projekt: Razem dla zdrowia.

W ramach projektu „Razem dla zdrowia”, dofinansowanego z budżetu Województwa Podkarpackiego – Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Rzeszowie z zakresu „Wzrostu Efektywności Wsparcia Osób Niepełnosprawnych w Zakresie Rehabilitacji Leczniczej” w miesiącach od czerwca do października 2017 prowadzimy zajęcia indywidualne i grupowe z dziećmi autystycznymi.
Celem zajęć jest wspieranie wczesnej diagnostyki i rehabilitacji oraz wspieranie rozwoju lecznictwa chorób układu krążenia, układu ruchu, układu nerwowego.
W ramach projektu zapraszamy dzieci autystyczne i ich rodziców do udziału między innymi w zajęciach:

• Integracja sensoryczna
  • W. Sherborne
  • Hydroterapia
  • Masaż klasyczny
  • Gimnastyki korekcyjnej
  • Terapii neurologopedycznej
  • Terapia reki

• Rusza projekt „Karuzela barw i słów” dofinansowany z budżetu Zarząd Powiatu Dębickiego
    z zakresu: Zadania związane z działaniem na rzecz osób niepełnosprawnych w zakresie organizacji zajęć dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej. Organizacja imprez festynów, wycieczek dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej, w tym organizacja zajęć dla dzieci autystycznych. W okresie od 27 Marca 2017 do 14 Lipca 2017 prowadzone będą zajęcia z terapii logopedycznej, arteterapii. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych.

Piknik rodzinny

11.06.2015 r w Kole Łowieckim „Bażant” w Brzeźnicy odbył się Piknik Rodzinny. Prezes Koła Pan Anatol Rostowski okazał nam staropolską gościnność. Dzieci wspólnie z rodzicami i nauczycielami spędzili bardzo miło czas. Była Świetna Zabawa!!!
    WSZYSTKIM POLECAMY TO MIEJSCE.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stowarzyszenie „Ukryty Dar” w Dębicy realizuje projekt „Przywróćmy Nadzieję”

Prowadzenie grupowych i indywidualnych zajęć z dziećmi autystycznymi ze środków Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Rzeszowie – PFRON z zakresu rehabilitacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych mających na celu wyrównywanie szans osób niepełnosprawnych z terenu województwa podkarpackiego i dalsze przeciwdziałanie ich wykluczeniu społecznemu.

Do projektu zapraszamy dzieci autystyczne i ich rodziców do udziału m.in. w zajęciach

• Terapii logopedycznej
    • Zabawa z komputerem
    • Małe formy teatralne z elementami komunikacji społecznej.
    • Terapii pedagogicznej
    • Muzykoterapii
    • Gimnastyki korekcyjnej
    • Arteterapii

Szczegółowe informacje pod numerem tel. 791 132 080

Otwarcie przedszkola

Od 1-go września 2014 roku Stowarzyszenie Dla Osób Autystycznych i Ze Spektrum Autyzmu prowadzi Niepubliczne Przedszkole “Ukryty Dar”. Nasza placówka mieści się w budynku przy ulicy Strażackiej 5 w Dębicy. Szczegółowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu Stowarzyszenia.

Artykuł w Obserwatorze

W najnowszym numerze Obserwatora Lokalnego ukazał się artykuł opisujący działalność Naszego Stowarzyszenia.
    Dziękujemy Redakcji OL i zapraszamy ponownie.

Spotkanie

Prezes Polskiego Stowarzyszenia Terapii Behawioralnej w Krakowie dr. Nela Grzegorczyk-Dłuciak naszym gościem!

Serdecznie zapraszamy w dniu 14.02.2014 o godz. 15.00 do Internatu Zespołu Szkół Zawodowych Nr 1 przy ul. Sienkiewicza 1 na spotkanie z Panią Prezes Polskiego Stowarzyszenia Terapii Behawioralnej w Krakowie dr. Nelą Grzegorczyk- Dłuciak.
    Pani Prezes podzieli się z nami swym doświadczeniem, ogromną wiedzą w zakresie Stosowanej Analizy Zachowania oraz odpowie na Nasze pytania.

Spotkanie warsztatowe

Rodzice oraz terapeuci z Naszego Stowarzyszenia wzięli udział w Ogólnopolskim Spotkaniu Warsztatowym Rodziców i Opiekunów Dzieci Niepełnosprawnych „Umiem Uczyć” w Krakowie organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Terapii Behawioralnej.
    Warsztaty składały się z 2 dni wykładowych. W pierwszym dniu członkowie Naszego Stowarzyszenia uczestniczyli w sesji plenarnej, na której wysłuchali wykładów prowadzonych m.in. przez dr. Przemysława Bąbla, dr. Monikę Suchowierską, dr. Nelę Grzegorczyk- Dłuciak, poznając podstawowe zagadnienia związane z kształtowaniem i modyfikacją zachowań oraz Stosowaną Analizą Zachowania .
    W drugim dniu Warsztaty podzielono na kilka bloków tematycznych, które miały przybliżyć uczestnikom, w jaki sposób wykorzystać SAZ w rozwijaniu mowy, radzeniu sobie z trudnymi zachowaniami, z trudnym uczniem w klasie szkolnej, w kształtowaniu samodzielności oraz w pracy z dzieckiem z niepełnosprawnością ruchową.
    Poniżej fotografia z uroczystego bankietu z okazji 100-lecia behawioryzmu, który był zwieńczeniem Spotkania Warsztatowego.